מתחילים עסקים מבראשית

כולנו מכירים היטב את הקלישאה "אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני", האמנם?

אם נבחר להתחיל מבראשית, נגלה כי החללית הישראלית הראשונה שכל חלקיה הגיעו לירח, יכולה להעניק לנו שיעור חשוב מאוד בהתנהלות עסקית ובניהול פרויקטים.

פרויקט בראשית נועד ליצור את אפקט אפולו על בני נוער וילדים ולעודד את העיסוק במדע, חלל, שאיפות ויוזמות חוצות גבולות ובכך הוא נחל הצלחה ללא ספק. על הדרך, הצליח הפרויקט השאפתני ומעורר ההשראה להעניק שיעורים חשובים לכל אותם בני נוער, מדענים, יזמים ומתעניינים שעקבו בעניין אחרי החללית וההתקדמות שלה לעבר היעד הנכסף – הירח!

בערב בו החללית הגיעה לירח או התרסקה לעם ישראל בפנים – תלוי את מי שואלים, צפיתי בעניין רב בשידור הישיר מנסה להבין את שאני רואה. חגיגת הצלחה שהחלה הרבה לפני ההצלחה עצמה, שהפכה ברגע אחד לכישלון גדול שהומר בדקות ספורות שוב להצלחה משמעותית ועד להכרזה מהירה על ניסיון נוסף שבדרך. המהירות בה התהפכו הדברים הייתה כמהירות החללית שמקיפה את הירח שוב ושוב ללא צורך בכח הנעה. זה פשוט קרה לנו מול העיניים וראינו כיצד יזמים, מנהלים ופוליטיקאים, יודעים להפוך כל כישלון להצלחה ולהאיר את החוזקות, הלמידה, הדרך וההישגים שהושגו. גם בסיפור "בראשית" נבחן האדם לראשונה במבחן בו הוא עלול להיכשל – עץ הדעת. הכישלון הזה מוביל את בני האדם ל"דעת" ל"מדע" ל"דעות" ולכל המשתמע מכך. האם זהו כישלון? האם זו הדרך שהובילה את האנושות למקום בו היא נמצאת היום לטוב ולרע? וכיצד כל זה קשור לעולם העסקי ולניהול ארגונים?

 

שלושת שיעורי בראשית

השיעור על החללית בראשית כמשל לניהול עסקי טומן בחובו שלל תובנות ניהוליות שחשוב להיזכר בהן. ואלו הם שלושת השיעורים שמוטב לכולנו להפנים:

 

שיעור מספר 1: הצבת יעדים– הנחתת חללית על הירח התחילה בהצבת יעד, שאפתני וגבוה, שוודאי היה נראה למדענים והמפתחים יומרני ורחוק, אך זהו השיעור הראשון בעולם העסקים. אם לא נציב יעדים לא נגיע לשום דבר ובטח שלא לירח, תהליך הצבת היעדים העסקיים וניהול סיכונים מקיף מתווה את הדרך הנכונה והבטוחה ביותר לניהול הפרויקט. גם כישלון הנחיתה הוא למעשה אירוע סיכון שהתממש או חלק מהיעד שלא מומש ועכשיו עלינו להפיק את המסקנות הנדרשות להשגת היעד וההצלחה המלאה בניסיון הבא, וזה רק ענין של זמן עד שיהיה כזה. בכל סיכון יש הזדמנות ובכל הזדמנות יש סיכוי, אתם תבחרו כיצד לנהל זאת.

 

שיעור מספר 2: ניהול כישלונות – חוויית הצלחה משמעותית מגיעה לאחר מספר כישלונות. כשתינוק מתחיל ללכת הוא נדרש ליפול מספר רב של פעמים בדרך להצלחה. בכל פרויקט או מיזם עסקי ישנן כישלונות ואתגרים רבים בדרך להצלחה, עלינו כמנהלים לאפשר זאת ולזכור שהמטרה היא להתמיד בדרך. לו היינו מצליחים בכל ניסיון, טעם ההצלחה היה מר. דמיינו משחק שבו אתם תמיד מצליחים בניסיון ראשון – משעמם, חסר אתגר וטעם ההצלחה אינו דומה במאום לזה שמגיע אחרי מספר כישלונות.

 

שיעור 3: חגיגת הצלחות – שיקוף ההצלחות שבדרך חשוב לא פחות מחקר הכישלון. גם הצלחה חלקית צריך לחגוג. לא מדובר במסיבות ואירועים אלא במילה טובה, פרגון על הדרך, חשיפת ההצלחה ובעיקר בחיזוק המשמעות שמאחורי התהליך. עובדים שזוכים לכל אלו מחויבים יותר ומשקיעים הרבה יותר מעובדים שזוכים "לקבל בראש" על כל כישלון שבדרך, תוך התעלמות מההצלחות הטמונות בתהליך כולו.

 

ובתקווה שנשכיל ללמוד את שלושת שיעורי בראשית ולהנחילם הלאה לדורות הבאים, בדיוק כפי שנכתב בחזון בראשית עוד לפני יציאתה למסע שטרם הסתיים.

 

אור ברנט – שלו,

שותף ומייסד אנטרופי פיתוח ארגוני

09/08/2018

אל תוותרו על הכיף! אור ברנט, מנכ"ל משחק

נפתח בנגן וידאו